Symposium 16 februari 2012 – Groen vastgoed, goed verhuurd?

Is een duurzaam bedrijfspand, kantoor of zorggebouw beter te verhuren? Waarom zou een eindgebruiker een duurzaam gebouw willen? Wat zijn innovatieve financieringsmogelijkheden?

Het symposium Groen vastgoed, goed verhuurd? heeft op 16 februari plaatsgevonden in Den Bosch.

Keynote Jan Rotmans
Prof. Jan Rotmans heeft een van de twee keynotes verzorgd. Bekijk hier de impressie van de key note.

Uit het interview dat we met Jan Rotmans hielden:

“De perverse prikkels en de daarmee samenhangende corruptie moeten uit de vastgoedmarkt gesloopt worden. Keer het systeem om. Als er een nieuw gebouw neergezet wordt, zou er geen beloning moeten komen, maar een heffing. Deze heffing moet hoog genoeg om partijen ervan te weerhouden te gaan bouwen.”

Rotmans betoogt dat het technisch mogelijk om de huidige bebouwde omgeving in 2030 energieneutraal te krijgen. Rotmans: “Technisch is dit mogelijk, dat heb ik Ecofys laten doorrekenen. De ‘bottle-neck’ zit hem in de organisatie en de samenwerking”.

Lees het hele interview (deel 1 en deel 2).

Keynote Hans de Jonge
Prof. Hans de Jonge heeft de andere keynote verzorgd. Bekijk hier de impressie van de key note.

Uit het interview dat we met Hans de Jonge hielden:

De Jonge schat in dat van de huidige leegstaande kantoren er vijftien tot twintig procent getransformeerd kan worden, een deel her inzetbaar is in een lager huursegment, maar ook een aanzienlijk deel zal moeten worden gesloopt.

Lees het hele interview (deel 1 en deel 2).

Praktische info uit 36 parallel sessies
> Tijdens de symposium zijn de volgende praktijkverhalen aan bod gekomen: Schiphol, Holland Casino, ABN AMRO, Syntrus Achmea, Corio, Unica, UWV, AT Osborne, Ohra, Unilever, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Rijkswaterstaat, Lybanon Lyceum, Venlo…

> Updates over actuele onderwerpen: o.a. financiering, green lease, energieprestatiecontracten, verleiden van huurders, ESCo, regelgeving, BREEAM …

Bekijk het programmaschema, de beschrijving van de parallel sessies of de sprekerslijst.

Samenwerking met Koplopersplatform Duurzaamheid in retail
Dit symposium wordt samen met het Koplopersplatform Duurzaamheid in retail georganiseerd. In de parallelle sessies worden diverse retailproject toegelicht. Lara Muller van Corio neemt plaats in de paneldiscussie.

Met dank aan onze sponsors