Meesterzet verduurzaming kantoren blijft uit


Discussiëren over bouwdillema’s leidt soms tot oplossingen. Vaker blijft het echter schaken geblazen tussen voor- en tegenstanders. ‘Een fusie tussen Bouwend Nederland en Uneto-VNI? Daar is geen sprake van.’

Waar blijft die ene meesterzet? Dat is en blijft de grote vraag als het gaat over het verduurzamen van gebouwen. Zelfs na het Cobouw Café in Utrecht van 11 mei blijft de gemiddelde bezoeker hulpeloos en verloren met onbeantwoorde vragen achter.

Duurzaam bouwen blijkt wederom schaken op misschien wel twintig borden tegelijk. Op Europees niveau, op mondiaal niveau, tussen isolatieboeren en installateurs, tussen opdrachtgevers en de bouwkolom, tussen fossiele en duurzame energieproducenten.

Dood als een biertje

En als je dan in de aanval gaat, zoals Boudewijn Ruitenburg, directielid bij OVG, voorafgaand aan het Cobouw Café in Utrecht deed, krijg je het deksel op de neus. ‘Maak ruimte voor nieuwe kantoren’, riep Ruitenburg op, ‘leg daarmee de lat hoger en kom op die manier tot nieuwe standaarden, dan volgt het oudje als vanzelf.’

Het was als vloeken in de kerk van het Rijksvastgoedbedrijf, de gemeente Rotterdam en andere herbestemmingsfanaten. En dus hield Ruitenburg zich gedeisd tijdens het Cobouw Café zelf. Dood als een biertje.

Terpstra kreeg Homberg niet schaakmat

Ook tijdens het Cobouw Café in Veenendaal over toekomstige personeelsgebreken in de bouw en techniek werden ‘helaas’ geen  spijkers met koppen geslagen. Uneto-VNI-topman Doekle Terpstra riep Bouwend Nederland tot driemaal toe op om meer samen te werken.

Schaakmat kreeg hij Henk Homberg, vicevoorzitter van Bouwend Nederland echter geen moment. ‘Doen we al’, pareerde Homberg. Terpstra had geen briljante tegenzet en besloot niet boos met stukken te gooien. Het is pure politiek. Goed fatsoen. Strategisch schaken. Maar of dat oplossingen dichterbij brengt? Daarom komen we na de zomer gewoon terug met het Cobouw Café. Gezellig is het toch wel. En je weet nooit wat er na afloop gebeurt.

Filmpje Cobouw Café Utrecht

Check hier het filmpje van het Cobouw Café in Utrecht, waarin Cobouw-verslaggever Thomas van Belzen zijn collega Joost Zwaga schaakmat zet.

Bron: Cobouw