UPDATES

Twents innovatiepad: proeftuin voor duurzame techniek

Door Redactie - 31 oktober 2017

Tags:

In Enschede is op 20 september ‘Flow of Innovation’ in gebruik genomen. Langs dit energieneutrale innovatiepad tussen station Enschede Kennispark en de Universiteit Twente kunnen studenten en bedrijven de nieuwste innovatieve technieken laten zien.

Dit artikel verscheen eerder op De Techniek achter Nederland.

Het 1 kilometer lange Innovatiepad ‘Flow of Innovation’ is de nieuwe route voor wandelaars en fietsers vanaf NS-station Enschede Kennispark naar de Universiteit Twente, een voorheen onaantrekkelijke route langs een bedrijventerrein. Door het pad er tussendoor te laten kronkelen, wil het speciaal opgerichte consortium van 5 bedrijven het gebied nog meer op de kaart zetten en de verbinding met de bedrijven versterken.

Verbanden leggen

Het doel van ‘Flow of Innovation’ is bovendien om het pad méér te laten zijn dan een verzameling nieuwe technieken. Het pad moet verbindingen gaan leggen tussen bedrijven, studenten en passanten. En voorop lopen in de zoektocht naar verbetering en nieuwe oplossingen.

Ramon Postma van Odin Landschapsontwerpers licht toe: ‘We willen laten zien hoe je techniek en openbare ruimte met elkaar kunt verbinden. Het idee is dat er vanuit de universiteit als kennisbron een ‘flow of innovation’ komt die de omgeving positief beïnvloedt.’ Het is ook de opmaat naar de doorontwikkeling van het bedrijventerrein rond de universiteit tot een kennispark. Met de nieuwe naam Novel-T verandert het in een innovatieve campus.

Zonnepalen en bankjes met oplaadpunten

Het Innovatiepad en de daaraan gelegen betonnen zitbanken zijn aangelegd met een modulair en flexibel systeem van prefab betonelementen. Daartussen liggen zonnepanelen die van een profiel zijn voorzien om uitglijden te voorkomen. Ook de zitbanken zijn voorzien van zonnepanelen. Gezamenlijk leveren ze de energie voor de straatverlichting langs het pad en de verlichting van de fontein aan het eind van het pad.

Ook staan er langs het pad 8 multifunctionele bankjes. Hierin verwerkte het lokale installatiebedrijf Winkels Techniek een wifi-point, usb-aansluitingen, de elektriciteit voor de lantaarnpalen én een voedingsaansluiting voor eventuele evenementen, vertelt Eric Tewierik van Winkels Techniek. Wie op het bankje zit, heeft dus gratis wifi en kan ondertussen zijn telefoon opladen.

Lichtgevende boom en fontein

Midden op het Innovatiepad staat een boom waar een biofluoriserende coating omheen zit. Als daar verlichting op schijnt, lijkt het alsof de boom zelf licht geeft. De boom licht op als de coating overdag zonlicht heeft geabsorbeerd. Of op donkere dagen door de ledverlichting, die op bepaalde tijden de boom verlicht.

Postma: ‘Het werkt ook als je er met een zaklamp op schijnt. Kinderen kunnen bijvoorbeeld met een zaklamp lichtletters op de boom schrijven. Deze innovatie zou een interessante toepassing kunnen zijn voor bij voorzieningen in het landelijk gebied waar geen verlichting is aangelegd.’

Aan het eind van de ‘Flow of Innovation’, bij het station, staat symbolisch een fontein. Daar stond hij al langer, maar vanwege het hoge energiegebruik was hij niet vaak in gebruik. Nu zijn de 3 waterpompen vervangen door 1 innovatieve luchtpomp en gebruikt de fontein nog maar een kwart van de energie die hij eerder nodig had.

Slimme lichtmasten innovatiepad

Philips ontwikkelde speciale lichtmasten voor het innovatiepad met het logo van ‘Flow of Innovation’ en een ingebouwd CityTouch-systeem. Wanneer er fietsers of voetgangers een lichtmast passeren, kan het systeem dat in de toekomst detecteren en het logo laten oplichten. Zo is het verkeer op het pad te volgen via een golf van licht.

Hoewel het systeem nog niet in gebruik is, kijkt Postma al verder in de toekomst: ‘De lichtmasten kunnen hun data bijvoorbeeld naar verkeersregelinstallaties in de buurt sturen, zodat de verkeersdoorstroming efficiënt verloopt.’

IJsvrij door restwarmte

Het Innovatiepad is op 20 september 2017 officieel geopend, maar het blijft in ontwikkeling. Postma: ‘Er zijn verwarmingslussen in het pad aangelegd om het pad in de toekomst in de winter sneeuw- en ijsvrij te kunnen houden. Voor de verwarming kunnen we bijvoorbeeld restwarmte van het riool gebruiken. Maar ook de koppeling met bijvoorbeeld een telecombedrijf is mogelijk. We onderzoeken momenteel de mogelijkheden.’

De komende 10 jaar zullen telkens nieuwe innovaties langs het pad te zien zijn. Als een showcase van de omliggende bedrijven en de universiteit, maar ook als een ‘living lab’, waar innovaties getest kunnen worden bij gebruikers.

Bron: De Techniek achter Nederland