Onderzoek: Europese markt voor EnergiePrestatieContracten gegroeid in 2017


Een Europese marktstudie over energie-efficiëntiediensten geeft aan dat de markt voor EnergiePrestatieContracten (EPC) in 2017 gegroeid is. EPC-contracten worden meestal afgesloten in publieke gebouwen, voornamelijk in gemeentelijk vastgoed.

In het kader van het Europese QualitEE project, werd eerder dit jaar een survey uitgevoerd bij ESCO’s en EPC-facilitatoren in 15 Europese landen, waaronder Nederland. Bedoeling was om de Europese markt van energie-efficiëntiediensten in kaart te brengen. De resultaten van de survey zijn nu beschikbaar en werden gebundeld in een rapport dat via deze link kan gedownload worden.

Enkele belangrijke conclusies uit het rapport zijn:

  • Meer dan de helft van de respondenten geeft aan dat hun nationale EPC-markt in 2017 gegroeid is.
  • EPC-contracten worden meestal afgesloten in publieke gebouwen, voornamelijk in gemeentelijk vastgoed.
  • De looptijd van EPC-projecten is in de meeste gevallen tussen 5 en 10 jaar.
  • Er blijven nog belangrijke hinderpalen bestaan voor de EPC-marktontwikkeling, namelijk: te weinig informatie beschikbaar over het EPC-concept, dat nog als te complex wordt beschouwd; en onvoldoende vertrouwen in de ESCO-industrie.

De resultaten van de survey in Nederland zijn in een apart document gerapporteerd, dat via dat via deze link kan gedownload worden.

De Europese Unie streeft er naar om bestaande gebouwen in Europa meer energie-efficiënt te laten maken door gespecialiseerde leveranciers van energiediensten, de zogenaamde ESCO’s. Momenteel wordt echter vastgesteld dat er onvoldoende vertrouwen is in dit uitbestedingsproces. Daarom worden in het kader van het QualitEE-project technische kwaliteitscriteria uitgewerkt die bijdragen tot de kwaliteitsborging van energiediensten. Hierdoor wordt verwacht dat het vertrouwen in dit soort diensten zal toenemen. De draftversie van technische kwaliteitscriteria is beschikbaar op de QualitEE website.

 

 

Binnen het QualitEE-consortium is Factor4 is de nationale partner voor België en Nederland. Factor4 is gespecialiseerd in Building Performance Contracting.

Projectleider en contactpersoon is Geert Goorden: geert.goorden@factor4.eu

Interesse om mee te werken aan dit project? Laat dan uw gegevens achter via deze link.

Bron: Factor4.

Beeld QualitEE -NL: Factor4 / QualitEE
Beeld Qualitee EU logo: Factor4 / QualitEE
Beeld Qualitee logo: Factor4 / QualitEE