UPDATES

Renovatie historische panden vraagt om langetermijnvisie

Door Redactie - 1 juni 2018

Tags:

Oude, energieverslindende gebouwen kunnen worden getransformeerd tot aantrekkelijke en duurzame locaties. Dat bewijst een grootschalig renovatieproject van GEVA Vastgoed in ontwikkelgebied Strijp-T in Eindhoven.

Dit praktijkverhaal verscheen eerder op RVO.nl.

Op voormalig Philips-terrein Strijp-T hebben veel panden een historisch karakter. ‘Hier wilden we optimaal gebruik van maken’, zegt Boudie Hoogedeure, binnen GEVA Vastgoed verantwoordelijk voor de acquisitie.

‘Uit onderzoek bleken innovatieve ondernemers namelijk vooral op zoek naar hoogwaardige bedrijfsruimte met een verhaal. Strijp-T leent zich hier uitstekend voor; het is een locatie met karakter, dichtbij de binnenstad en met een treinstation op loopafstand.’

Comfort en architectonische waarde behouden

De doelstelling van GEVA Vastgoed was om de architectonische waarde te behouden, en die te combineren met het comfort van nu. Hoewel een aantrekkelijke uitstraling niet altijd samengaat met een goede energiebalans, lukte het de onderneming om voor de gebouwen TQ en TR energielabel A te bemachtigen.

‘We hebben vooral slimme keuzes gemaakt,’ vertelt directeur Bob Goevaers. ‘We isoleren waar mogelijk en verdienen veel terug door zuinige en goed ingeregelde installaties. Van dimbare verlichting op het buitenterrein tot een warmtepomp voor de vloerverwarming.’ De gebouwen zijn na transformatie van het aardgas af.

Verdienmodel

Om de investeringen op Strijp-T terug te kunnen verdienen is echter meer nodig, weet Goevaers. ‘Bij dit soort trajecten moet je niet voor projectwinst gaan, maar een lange termijnhorizon hebben. Het heeft allemaal te maken met je verdienmodel. Een projectontwikkelaar wil in de basis goedkoop bouwen en duur verkopen. Onze klanten zijn huurders; die willen we over tien jaar nog steeds als klant hebben.’

Groenregeling

Voor de renovatie van de gebouwen TQ en TR is recentelijk een groenverklaring afgegeven; een gezamenlijke regeling van de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Financiën. Onderdeel van deze regeling is het stimuleren van duurzame en innovatieve (bouw)projecten.

‘Renovatie- en transformatieprojecten kunnen aanspraak maken op een lening tegen een gunstig rentepercentage,’ vertelt Ruben Overgoor namens RVO.nl. ‘Projectbeheerders moeten hiervoor voldoen aan een aantal eisen: er moet een bepaalde energiewinst worden gehaald, het gebruikte hout moet duurzaam zijn, en er dient zoveel mogelijk gebruik te worden gemaakt van aanwezige constructies en materialen.’

Subsidie voor duurzame transformatie

Goevaers heeft ook gebruik gemaakt van de Milieu Investeringsaftrek (MIA), een andere regeling van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Beide regelingen waren voor Goevaers een welkome tegemoetkoming in de financiering.

‘Op het gebied van duurzaamheid waren onze eigen eisen soms strenger dan die van RVO.nl, dus we hebben ons er niet alléén door laten leiden. Maar ondersteuning vanuit de overheid zorgt er wel voor dat je investeringen draagbaar zijn.’

Meer weten?

Bron: RVO