12 juli 2023

Nieuwe tools om energieprestaties van gebouwen te controleren

De website klimaatinstallatiecheck.nl is uitgebreid met twee handige nieuwe tools om energie- en comfortprestaties van gebouwen te controleren. De BENGcheck (Bijna EnergieNeutraal Gebouw) en de energielabelcheck zullen de bestaande binnenklimaatcheck aanvullen.
29 maart 2023

Sneller digitaliseren in Bouw en Techniek met digiAkkoord

Een brede coalitie van 61 ketenpartners in de ontwerp-, bouw- en technieksector tekende het nieuwe digiAkkoord tot 2030. Daarmee zetten zij zich de komende jaren actief in voor de versnelling van de digitalisering en ketenoptimalisatie. Eén van de projecten is het gebouwrenovatiepaspoort, waaraan ook PDH meewerkt.
12 juli 2022

Datastelsel verduurzaming utiliteit (DVU) na succesvolle testfase richting livegang

Het datastelsel Verduurzaming Utiliteit maakt structurele benchmarking van het werkelijk energieverbruik per vierkante meter mogelijk voor verschillende gebouwcategorieën. Het datastelsel wordt ontwikkeld door het Rijk in samenwerking met Platform Duurzame Huisvesting. Op dit moment testen ongeveer 40 uiteenlopende organisaties het stelsel.
24 mei 2022

Nationale Milieudatabase gaat voor verdrievoudiging aantal productkaarten

Stichting NMD begint dit jaar het ‘Witte Vlekkenproject’. Het doel van het project is het ontwikkelen van 190 nieuwe categorie 1 of 2 productkaarten. Een subsidieregeling moet hierbij helpen.
12 mei 2022

Met kosteneffectieve maatregelen kan de utiliteitsbouw 2,1 Mton CO2-reductie extra realiseren

Utiliteitsgebouwen kunnen een belangrijke additionele bijdrage leveren om de klimaatdoelen te halen. Om dit te bewerkstelligen, kan en moet de kosteneffectieve verduurzaming in de utiliteitssector flink opgeschaald worden. In het ‘Position paper Renovation Wave’ van Platform Duurzame Huisvesting wordt een meerjarige (2022-2030), programmatische aanpak uitgewerkt.
11 november 2021

Werkelijk energieverbruik als alternatief voor BENG2-indicator?

TNO heeft, in opdracht van Platform Duurzame Huisvesting, een benchmarkanalyse van alle utiliteitsgebouwcategorieën gemaakt. Daarin is gekeken naar de verhouding van het werkelijk energieverbruik per m2 ten opzichte van het gebouwgebonden fossiele energieverbruik volgens (BENG2) van het energielabel.
11 juni 2021

Coronacrisis heeft nog weinig invloed op totale facilitaire kosten per vierkante meter

De kosten van de facilitaire dienstverlening blijven vrijwel gelijk, ondanks de coronacrisis. De verwachting is dat er de komende jaren een blijvende impact zichtbaar zal worden.