7 maart 2024

Energieflexibiliteit: energiebehoeften dynamisch aanpassen

De huidige energie-infrastructuur staat onder druk door netcongestie. Dit wordt versterkt door gebruik van hernieuwbare energiebronnen en door de opkomst van elektrificatie, zoals warmtepompen en elektrisch vervoer. Energieflexibiliteit biedt een oplossing voor deze problemen. Door gebouwen in staat te stellen hun energiebehoeften dynamisch aan te passen, kunnen ze een cruciale rol spelen in het verlichten van netcongestie en het optimaliseren van duurzame energieopwekking.
7 maart 2024

Alle kennis over circulair onderhoud van gebouwinstallaties in één rapport

Het circulair maken van de gebouwde omgeving is een enorme uitdaging. Omdat de totale gebouwenvoorraad grotendeels bestaat uit bestaande bouw, speelt circulair onderhoud van gebouwen hierin een belangrijke rol. Het rapport Circulair onderhoud gebouwinstallaties helpt om hierbij de juiste aanbieders en aanbiedingen te selecteren.
13 januari 2023

Bedrijven met >20 gebouwen kunnen Portefeuilleaanpak gebruiken

Vanaf januari 2023 kunnen bedrijven en instellingen met meer dan 20 gebouwen verspreid over Nederland meedoen met de Portefeuilleaanpak. Grote organisaties hoeven dan jaarlijks maar één rapport te schrijven over alle energiebesparende maatregelen die ze nemen.
14 juli 2022

Duovoorzitters: ‘Meer ambitie en richting bij de verduurzaming van utiliteitsgebouwen’

De samenwerkingstafel binnen de programmalijn Utiliteitsbouw wordt bestierd door twee voorzitters: Annemarie Küppers en Claudia Reiner, ondersteund door secretaris Selina Roskam. 'We vullen elkaar aan, het klikt omdat we dezelfde positieve energie hebben voor dit vraagstuk: dat maakt ons een goed tandem.'
8 juni 2022

Minister De Jonge: ‘Ambitie om een duurzame woning voor iedereen mogelijk te maken’

Met de nieuwe plannen van minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening moet voor iedereen een duurzame woning binnen handbereik komen. Om dit te realiseren, worden verschillende maatregelen genomen, waaronder het aanpakken van alle slecht geïsoleerde woningen en gebouwen voor 2030.
24 mei 2022

Nationale Milieudatabase gaat voor verdrievoudiging aantal productkaarten

Stichting NMD begint dit jaar het ‘Witte Vlekkenproject’. Het doel van het project is het ontwikkelen van 190 nieuwe categorie 1 of 2 productkaarten. Een subsidieregeling moet hierbij helpen.
12 mei 2022

Met kosteneffectieve maatregelen kan de utiliteitsbouw 2,1 Mton CO2-reductie extra realiseren

Utiliteitsgebouwen kunnen een belangrijke additionele bijdrage leveren om de klimaatdoelen te halen. Om dit te bewerkstelligen, kan en moet de kosteneffectieve verduurzaming in de utiliteitssector flink opgeschaald worden. In het ‘Position paper Renovation Wave’ van Platform Duurzame Huisvesting wordt een meerjarige (2022-2030), programmatische aanpak uitgewerkt.
5 mei 2022

Zet ook de knop om, juist in de utiliteitsbouw!

Onder de naam ‘Zet ook de knop om’ is de Rijksoverheid een landelijke campagne om gestart om huishoudens en ondernemers met praktische besparingstips te stimuleren om op korte termijn energie te besparen.